职称英语考试
报考指南考试报名准考证打印成绩查询考试题库

重置密码成功

请谨慎保管和记忆你的密码,以免泄露和丢失

注册成功

请谨慎保管和记忆你的密码,以免泄露和丢失

当前位置: 首页职称英语考试理工类章节练习正文
当前位置: 首页职称英语考试备考资料正文
2023年职称英语考试《理工类》章节练习题精选0220
帮考网校2023-02-20 09:53
0 浏览 · 0 收藏

2023年职称英语考试《理工类》考试共65题,分为单选题和多选题和判断题和计算题和简答题和不定项。小编为您整理阅读判断分析5道练习题,附答案解析,供您备考练习。


1、Radiocarbon DatingNowadays scientists can answer many questions about the past through a technique called radiocarbon (放射性碳), orcarbon - 14 dating. One key to understanding how and why something happened is to discover when it happened.Radiocarbon dating was developed in the late 1940s by physicist Willard F. Libby at the University of Chicago. An atom of ordinary carbon, called carbon -12, has six protons (质子) and six neutrons (中子) in its nucleus (原子核). Carbon - 14, orC - 14, is a radioactive, unstable form of carbon that has two extra neutrons. It returns to a more stable form of carbon through a process called decay (衰减). This process involves the loss of the extra neutrons and energy from the nucleus.In Libby\'s radiocarbon dating technique, the weak radioactive emissions(放射)from this decay process are counted by instruments such as a radiation detectorand counter. The decay rate is used to determine the proportion of C -14 atoms in the sample being dated.Carbon - 14 is produced in the Earth\'s atmosphere when nitrogen(氮) - 14, orN - 14, interacts with cosmic rays (宇宙射线). Scientists believe since the Earth was formed, the amount of nitrogen in the atmosphere has remained constant. Consequently, C -14 formation is thought to occur at a constant rate. Now the ratio of C -14 to other carbon atoms in the atmosphere is known. Most scientists agree that this ratio is useful fordating items back to at least 50,000 years.All life on Earth is made of organic molecules (分子) that contain carbon atoms coming from the atmosphere. So all living things have about the same ratio of C -14 atoms to other carbon atoms in their tissues (组织). Once an organism (有机体) dies it stops taking in carbon in any form, and the C -14 already present begins to decay. Over time the amount of C - 14 in the material decreases and the ratio of C - 14 to other carbon atoms goes down. In terms of radiocarbon dating, the fewer C -14 atoms in a sample, the older that sample is.An atom of ordinary carbon has. six protons and eight neutrons.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:B

答案解析:本题难度不大,答案依据比较明显,主要答案依据在文章第二段第二句:An atom of ordinary carbon,called carbon - 12,has six protons and six neutrons谈到普通碳原子有6个质子和6个中子,显然,题干和答案依据不符,答案是B。

2、The Threat to KiribatiThe people of Kiribati are afraid that one day in the not-too-distant future, their country will disappear from the face of the earth-literally. Several times this year, the Pacific island nation has been flooded by a sudden high tide. These tides, which swept across the island and destroyed houses, came when there was neither wind norrain. "This never happened before," say the older citizens of Kiribati.What is causing these mysterious high tides? The answer may well be global warming. When fuels like oil and coal are being burned, pollutants (污染物) are released. These pollutants trap heat in the earth\'s atmosphere. Warmer temperatures cause water to expand and also create more water by melting glaciers (冰川) and polar (极地的) ice caps.If the trend continues, scientists say, many countries will suffer, Bangladesh, forexample, might lose one-fifth of its land. The coral (珊瑚) island nations of the Pacific, like Kiribati and the Marshall Islands, however, would face an even worse fate-they would be swallowed by the sea. The loss of these coral islands would be everyone\'s loss. Coral formations are home to more species than any other place on earth.The people of these nations feel frustrated. The sea, on which their economies have always been based, is suddenly threatening their existence. They don\'t have the money forexpensive technological solutions like seawalls. and they have no control over the pollutants, which are being released mainly by activities in large industrialized countries. All they can do is to hope that industrialized countries will take steps to reduce pollution.High tides used to attack Kiribati when there was strong wind orheavy rain.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:A

答案解析:题干大意:当风强雨大的时候,高潮经常袭击基里巴斯。文章第一段最后两句提到:These tides,which swept across the island and destroyed houses, came when there was neither wind norrain. "This never happened before," say the older citizens of Kiribati. 当无风无雨的时候这些高潮来横扫岛屿和破坏房屋,一位老人说:“这在以前从来都没有发生过”。意思就是说现在无风无雨也会出现高潮,而在过去只有大风大雨的时候才会出现高潮。故答案选A。

3、Lakes, Too, Feel Global WarmingThere\'s no doubt, In the last few decades, the average temperature on Earth has been higher than it has been in hundreds of years. Around the world, people are starting to measure the effects of global warming and trying to figure out what to do about it.Scientist recently used satellites to study the temperatures of lakes around the world and they found that lakes are heating up. Between 1985 and 2009, satellites recorded the night time temperatures of the surfaces of 167 lakes. During those 24 years, the lakes got warmer by an average of about 0.045 degree Celsius per year.In some places, lakes have been warming by as much as 0.10 degree Celsius per year. At that rate, a lake may warm by a full degree Celsius in just 10 years. That difference may seem small you might not even notice it in your bath. But in a lake, slightly warmer temperatures could mean more algae (水藻) and algae can make the lake poisonous to fish.The study shows that in some regions, lakes are warming faster than the air around them. This is important because scientists often use measurements of air temperature to study how Earth is warming. By using lake temperatures as well, scientists can get a better picture of global warming. The scientists say data on lakes give scientists a new way to measure the impact of climate change around the world.That\'s going to be useful, since no matter the country is too big ortoo small can\'t ignore climate changes. Scientists aren\'t the only ones concerned. Everyone who lives on Earth is going to be affected by the rapid warming of the planet. Many world leaders believe we might be able to do something about it, especially by reducing the amount of greenhouse(温室) gases we put into the air.That\'s why the United Nations started the Framework Convention on Climate Change, orUNFCCC. Every year the convention meets, and representatives from countries around the world gather to talk about climate change and discuss global solutions to the challenges of a warming world.A slight temperature increase in a lake could be harmful forfish.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:A

答案解析:本题难度不大,答案依据比较明显,在文章第三段最后一句:But in a lake, slightly warmer temperatures could mean more algae(才(藻),and algae can make the lake poisonous to fish.谈到湖水温度上升会产生很多水藻,给湖里的鱼类带来毒害,题干和原文句意相符,答案是A。

4、The SmogForover a month, Indonesia was in crisis. Forest fires raged out of control as the country suffered its worst drought for50 years. Smoke from the fires mixed with sunlight and hot dry air to form a cloud of smog. This pollution quickly spread and within days it was hanging over neighboring countries including Malaysia, Singapore and Thailand. When the smoke combined with pollution from factories and cars, it soon became poisonous. Dangerous amounts of CO became trapped under the smog and pollution levels rose. People wheezed (喘息) and coughed as they left the house and their eyes watered immediately. The smog made it impossible to see across streets and whole cities disappeared as grey soot(烟灰) covered everything. In some areas, water was hosed (用胶管浇) from high-rise city buildings to try and break up the smog. Finally, heavy rains, which came in November. Put out the fires and clear the air. But the environmental costs and health problems will remain. Many people from South-Eastern Asian cities already suffer from breathing huge amounts of car exhaust fumes and factory pollution Breathing problems could well increase and many non-sufferers may have difficulties forthe first time. Wildlife has suffered too. In lowland forests, elephants, deer, and tigers have been driven out of their homes by smog. But smog is not just an Asian problem. In fact. was world was first used in London in 1905 to describe the mixture of smoke and thick fog. Fog often hung over the capital. Sometimes the smog was so thick and poisonous that people were killed by breathing problems orin accidents. About 4, 000 Londoners died within five days as a result of thick smog in 1952. The air-pollution index went up to 300 within a few days. 【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:C

答案解析:题句意思是“空气污染指数几天内达到300”。文章根本没有提到此事,故选C。

5、Radiocarbon DatingNowadays scientists can answer many questions about the past through a technique called radiocarbon (放射性碳), orcarbon - 14 dating. One key to understanding how and why something happened is to discover when it happened.Radiocarbon dating was developed in the late 1940s by physicist Willard F. Libby at the University of Chicago. An atom of ordinary carbon, called carbon -12, has six protons (质子) and six neutrons (中子) in its nucleus (原子核). Carbon - 14, orC - 14, is a radioactive, unstable form of carbon that has two extra neutrons. It returns to a more stable form of carbon through a process called decay (衰减). This process involves the loss of the extra neutrons and energy from the nucleus.In Libby\'s radiocarbon dating technique, the weak radioactive emissions(放射)from this decay process are counted by instruments such as a radiation detectorand counter. The decay rate is used to determine the proportion of C -14 atoms in the sample being dated.Carbon - 14 is produced in the Earth\'s atmosphere when nitrogen(氮) - 14, orN - 14, interacts with cosmic rays (宇宙射线). Scientists believe since the Earth was formed, the amount of nitrogen in the atmosphere has remained constant. Consequently, C -14 formation is thought to occur at a constant rate. Now the ratio of C -14 to other carbon atoms in the atmosphere is known. Most scientists agree that this ratio is useful fordating items back to at least 50,000 years.All life on Earth is made of organic molecules (分子) that contain carbon atoms coming from the atmosphere. So all living things have about the same ratio of C -14 atoms to other carbon atoms in their tissues (组织). Once an organism (有机体) dies it stops taking in carbon in any form, and the C -14 already present begins to decay. Over time the amount of C - 14 in the material decreases and the ratio of C - 14 to other carbon atoms goes down. In terms of radiocarbon dating, the fewer C -14 atoms in a sample, the older that sample is.Radar is used to determine the characteristics of radiocarbon.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:C

答案解析:本题有较大难度,答案依据不明显,需要通读全文作出判断。通读全文后可以发现文章并未提及使用雷达来进行放射性碳测定,所以本题是未提及的,答案是C。

声明:本文内容由互联网用户自发贡献自行上传,本网站不拥有所有权,未作人工编辑处理,也不承担相关法律责任。如果您发现有涉嫌版权的内容,欢迎发送邮件至:service@bkw.cn 进行举报,并提供相关证据,工作人员会在5个工作日内联系你,一经查实,本站将立刻删除涉嫌侵权内容。
职称英语考试百宝箱离考试时间30天
学习资料免费领取
免费领取全套备考资料
测一测是否符合报考条件
免费测试,不要错过机会
提交
互动交流

微信扫码关注公众号

获取更多考试热门资料

温馨提示

信息提交成功,稍后帮考专业顾问免费为您解答,请保持电话畅通!

我知道了~!
温馨提示

信息提交成功,稍后帮考专业顾问给您发送资料,请保持电话畅通!

我知道了~!

提示

信息提交成功,稍后班主任联系您发送资料,请保持电话畅通!