职称英语考试
报考指南考试报名准考证打印成绩查询考试题库

重置密码成功

请谨慎保管和记忆你的密码,以免泄露和丢失

注册成功

请谨慎保管和记忆你的密码,以免泄露和丢失

当前位置: 首页职称英语考试理工类模拟试题正文
2021年职称英语考试《理工类》模拟试题0309
帮考网校2021-03-09 17:54

2021年职称英语考试《理工类》考试共65题,分为单选题和多选题和判断题和计算题和简答题和不定项。小编为您整理精选模拟习题10道,附答案解析,供您考前自测提升!


1、Cloning: Future Perfect?1 A clone is an exact copy of a plant or animal produced from any one cell. Since Scottish scientists reported that they had managed to clone a sheep named Dolly in 1997, research into cloning has grown rapidly. In May 1998, scientists in Massachusetts managed to create two identical calves using cloning technology. A mouse has also been cloned successfully. But the debate over cloning humans really started when Chicago physicist Richard Seed made a surprising announcement: "We will have managed to clone a human being within the next two years," he told the world. 2 Seed\'s announcement provoked a lot of media attention, most of it negative. In Europe, nineteen nations have already signed an agreement banning human cloning and in the US the President announced: "We will be introducing a law to ban human cloning and many states in the US will have passed anti-cloning laws by the end of the year". 3 Many researchers are not so negative about cloning. They are worried that laws banning human cloning will threaten important research. In March, The New England Journal of Medicine called any plan to ban research on cloning humans seriously mistaken. Many researchers also believe that in spite of attempts to ban it, human cloning will have become routine by 2010 because it is impossible to stop the progress of science. 4 Is there reason to fear that cloning will lead to a nightmare world? The public has been bombarded (轰炸) with newspaper articles, television shows and films, as well as cartoons. Such information is often misleading, and makes people wonder what on earth the scientists will be doing next. 5 Within the next five to ten years scientists will probably have found a way of cloning humans. It could be that pretty soon we will be able to choose the person that we want our child to look like. But how would it feel to be a clone among hundreds, the anti-cloners ask Pretty cool, answer the pro-cloners (赞成克隆的人). Paragraph 3____【单选题】

A.Strong Reactions

B.Anxiety about the Future of Cloning

C.The Right to Choose

D.WhatisCloning?

E.Arguments in Favor of Cloning

F.A Common Sight

正确答案:E

答案解析:文章第3段主要讲一些科学家对克隆的正面反应,认为人们无法阻挡科技的进步。

2、Meet Your Memory1. Memory is something that cannot be seen, touched or weighed. It is thought to be abstract. It is a set of skills rather than an object. Neither is there a single standard for judging a good or poor memory. There are a number of different ways in which a person may have a good memory.2. Memory is generally viewed as consisting of three stages: (1) acquisition refers to learning the material; (2) storage refers to keeping the material in the brain until it is needed; (3) retrieval (提取) refers to getting the material back out when it is needed:3. Memory consists of at least two different processes: short - term memory and long - term memory. Short - term memory has a limited capacity and a rapid forgetting rate. Its capacity can be increased by chunking (组成大块), or grouping separate bits of information into larger chunks. Long - term memory has an almost unlimited capacity.4. One measure of memory is recall, which requires you to produce information by searching the memory for it. In aided recall, you are given cues (提示) to help you produce the information. In free - recall learning you recall the material in any order. In serial learning you recall it in the order it was presented and in paired - associate learning you learn pairs of words so that when the first word is given you can recall the second word. A second measure of memory is recognition, in which you do not have to produce the information from memory, but must be able to identify it when it is presented to you. In a third measure of memory, relearning, the difference between how long it took to learn the material the first time and how long it takes to learn it again indicates how much you remember. Relearning is generally a more sensitive measure of memory than is recognition because relearning shows retention (保持) while recognition does not. Recognition is generally a more sensitive measure than recall.Paragraph 2 ______【单选题】

A.Why do we forget things?

B.How do we measure memory?

C.What are the stages memory consists of?

D.What is the difference between short - term memory and long - term memory?

E.What is memory?

F.Who may have a poor memory?

正确答案:C

答案解析:本题难度不大,主旨句比较明显,是文章第二段第一句前半部分:Memory is generally viewed as consisting of three stages…回来看选项,C项What are the stages memory consists of?是对本段主旨句的近义替换,是答案。

3、Walking to Exercise the BrainDo you think sitting and studying all the time will improve students grades? Think again. Getting some exercise may help, too.New research with older people suggests that taking regular walks helps them pay attention better than if they didn\'t exercise.Previous research had shown that mice learn, remember and pay attention better after a few weeks of working out on a running wheel. Mice that exercise have greater blood flow to the brain than those who don\'t. Their brain cells also make more connections.Neuroscientists (神经科学家) from the University of Illinois at Urbana Champaign wanted to find out if the same thing is true for people. First, they measured the physical fitness of 41 adults, ages 58 to 77, after each person walked I mile. Then, participants looked at arrows on a computer screen and had to use computer keys to show which way one particular arrow was pointing.Adults who were physically fit were faster at the arrow task, and their answers were just as accurate as their less - fit peers, the researchers found. The fitter participants also had more blood flow to a part of their brain responsible for paying attention and making decisions.In a second study, 15 elderly people who completed a 6 - month aerobic - training (有氧运动) course were faster at attention tasks compared with 14 seniors who just did stretching and toning (韵律操) exercises for the same amount of time.So, even going for a walk every 2 or 3 days for just 10 to 45 minutes can help. That should be good news for the elderly.The effects of exercising on the brains of younger people haven\'t been studied yet. Still, it can\'t hurt to take occasional breaks and go for a walk or run around with friends. Whatever you do, though, don\'t try to read and walk at the same time. You could end up hurting yourself!Walking regularly helps elderly people ______.【单选题】

A.lose weight

B.become happier

C.concentrate better

D.look younger

正确答案:C

答案解析:本题难度不大,找到答案依据不难。答案依据在文章第二段。第二段谈到新的研究表明,相对于不锻炼,经常散步有助于帮助老年人更好集中精力,回来看选项,很明显,C是近义解释,是答案。

4、We\'ve seen a marked shift in our approach to the social issues.【单选题】

A.clear

B.regular

C.quick

D.great

正确答案:A

答案解析:我们已经看到在对待社会问题上我们态度的显著变化。本题难度很大,考生要重点研究。本题考查引申意义。marked的引申意义指“显著的”,和clear的引申意思“显著的”是同义词,D项great“极大的”干扰较大,有考生选择D,但最佳答案是A。

5、Medicine Award Kicks off Nobel Prize AnnouncementsTwo scientists who have won praise for research into the growth of cancer cells could be candidates for the Nobel Prize in medicine when the 2008 winners are presented on Monday, kicking off six days of Nobel announcements. Australian-born U. S. citizen Elizabeth Blackburn and American Carol Greider have already won a series of medical honors for their enzyme research and experts say they could be among the front-runners for a Nobel. Only seven women have won the medicine prize since the first Nobel Prizes were handed out in 1901. The last female winner was U. S. researcher Linda Buck in 2004, who shared the prize with Richard Axel. Among the pair\'s possible rivals are Frenchman Pierre Chambon and Americans Ronald Evans and Elwood Jensen, who opened up the field of studying proteins called nuclear hormone receptors. As usual, the award committee is giving no hints about who is in the running before presenting its decision in a news conference at Stockholm\'s Karolinska Institute. Alfred Nobel, the Swede who invented dynamite, established the prizes in his will in the categories of medicine, physics, chemistry, literature and peace. The economics prize is technically not a Nobel but a 1968 creation of Sweden\'s central bank. Nobel left few instructions on how to select-winners, but medicine winners are typically awarded for a specific breakthrough rather than a body of research. Hans Jornvall, secretary of the medicine prize committee, said the 10 million kronor (US$1. 3 million) prize encourages groundbreaking research but he did not think winning it was the primary goal for scientists. "Individual researchers probably don\'t look at themselves as potential Nobel Prize winners when they\'re at work," Jornvall told The Associated Press. "They get their kicks from their research and their interest in how life functions. "In 2006, Blackburn, of the University of California, "San Francisco, and Greider, of Johns Hopkins University in Baltimore, shared the Lasker prize for basic medical research with Jack Szostak of Harvard Medical School. Their work set the stage for research suggesting that cancer cells use telomerase to sustain their uncontrolled growthThe research by Blackburn and Greider helps suggest the role of____. 【单选题】

A.money in medical research.

B.proteins in cancer treatment.

C.hormones in the functioning of life.

D.telomerase in the growth of cancer cells.

正确答案:D

答案解析:短文的最后一句话表明,研究显示癌细胞利用端粒酶来支持其无限增殖,而这几位科学家的工作为这种研究打下了基础。

6、Many economists have given in to the fatal lure of mathematics. 【单选题】

A.error

B.function

C.attraction

D.miracle

正确答案:C

答案解析:lure:吸引、诱惑,与attraction(吸引)意思相近;error:错误;function:作用、功能:miracle:奇迹。

7、Some Unusual CelebrationsSome holidays are well - known all around the world. Among them are New Year\'s Eve celebrations. Also common are days in honor of love and friendship, like Valentine\'s Day. Each country has its own special holidays too, often to mark important events in its history. Schools, banks and government offices all close on days like these. Some of the days people celebrate, however, are less serious. A few of them are really very strange.Of course, they are not strange to the people who celebrate them. Perhaps that is because the celebrations have long traditions. Consider April Fool\'s Day, for example. No one knows when or why it began. Today it is celebrated in many countries—France, England and Australia, among others. On this day, people play practical jokes. Jokes are supposed to be funny, but these jokes do not make everyone laugh. The ones who laugh are the ones playing the jokes. The people they fool often get angry. Does celebrating this day make sense to you?Dyngus Day in Poland seems strange too. On this day, it is traditional for boys to pour water over the heads of girls. Here is the strangest part, they do it to girls they like.Other unusual celebrations take place in a single city or town. A holiday called La Tomatina is celebrated in Bunol, Spain. Every year, in late August, big trucks carry more than 200,000 pounds of tomatoes into this little town. _____ For two hours, people in the streets throw tomatoes at each other. Everyone ends up red from head to toe.August 10 marks the start of the Puck Fair, an Irish festival with a very unusual tradition. People from the town of Killorglin go up into the mountains and catch a wild goat. They bring him back to town, put a crown on his head, and make him king for three days.There are also some celebrations that are really strange. In the United States, sometimes one person gets an idea for a new holiday and tries to get others to accept it. Whose idea was Public Sleeping Day? That one is on February 28. It may seem strange, but it sounds like more fun than the one on February 29. That is supposed to be Toothache Day.Do you like the idea of inventing a new holiday? If you do, then you will want to mark March 26 on your calendar. That is Make Up Your Own Holiday Day.【单选题】

A.They bring him back to town, put a crown on his head, and make him king for three days.

B.Some of the days people celebrate, however, are less serious.

C.That is supposed to be Toothache Day.

D.Then begins the world-s biggest food fight.

E.Some people have fun imagining new holidays.

F.Jokes are supposed to be funny, but these jokes do not make everyone laugh.

正确答案:D

答案解析:本段提到了西红柿节,与食物有关,只有提到了食物,把D代入到原文中。符合上下文逻辑,是答案。

8、Radiocarbon DatingNowadays scientists can answer many questions about the past through a technique called radiocarbon (放射性碳), or carbon - 14 dating. One key to understanding how and why something happened is to discover when it happened.Radiocarbon dating was developed in the late 1940s by physicist Willard F. Libby at the University of Chicago. An atom of ordinary carbon, called carbon -12, has six protons (质子) and six neutrons (中子) in its nucleus (原子核). Carbon - 14, or C - 14, is a radioactive, unstable form of carbon that has two extra neutrons. It returns to a more stable form of carbon through a process called decay (衰减). This process involves the loss of the extra neutrons and energy from the nucleus.In Libby\'s radiocarbon dating technique, the weak radioactive emissions(放射)from this decay process are counted by instruments such as a radiation detector and counter. The decay rate is used to determine the proportion of C -14 atoms in the sample being dated.Carbon - 14 is produced in the Earth\'s atmosphere when nitrogen(氮) - 14, or N - 14, interacts with cosmic rays (宇宙射线). Scientists believe since the Earth was formed, the amount of nitrogen in the atmosphere has remained constant. Consequently, C -14 formation is thought to occur at a constant rate. Now the ratio of C -14 to other carbon atoms in the atmosphere is known. Most scientists agree that this ratio is useful for dating items back to at least 50,000 years.All life on Earth is made of organic molecules (分子) that contain carbon atoms coming from the atmosphere. So all living things have about the same ratio of C -14 atoms to other carbon atoms in their tissues (组织). Once an organism (有机体) dies it stops taking in carbon in any form, and the C -14 already present begins to decay. Over time the amount of C - 14 in the material decreases and the ratio of C - 14 to other carbon atoms goes down. In terms of radiocarbon dating, the fewer C -14 atoms in a sample, the older that sample is.The half - life of C - 14 is about 25 ,000 years.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:C

答案解析:本题有较大难度,答案依据不明显,需要通读全文作出判断。通读全文后可以发现文章并未提及碳的半衰期是25,000年,所以本题是未提及的,答案是C。

9、A Great Quake Coming?Everyone lives in San Francisco knows that earthquakes are common in the Bay Area and they can devastate. In 1906, for example, a major quake destroyed about 28000 buildings and killed hundreds, perhaps thousands of people. Residents now wonder when will the next "Big One" strike. It\'s bound to happen someday. At least seven active fault(断层) lines run through the San Francisco area. Faults are places where pieces of Earth\'s crust (地壳) slide past each other. When these pieces slip, the ground shakes.To prepare for that day, scientists are using new techniques to reanalyze the 1906 earthquake and predict how bad the damage might be when the next one happens.One new finding about the 1906 quake is that the San Andreas Fault split apart faster than scientists had assumed at the time. During small earthquakes, faults rupture(断裂) about 2.7 kilometers persecond. During bigger quakes, however, ruptures can happen faster than 3.5 kilometers persecond.At such high speeds, massive amounts of pressure build up, generating underground waves that can cause more damage than the quake itself. Lucky for San Francisco, these pressure pulses (脉冲) traveled away from the city during the 1906 event.Looking ahead, scientists are trying to predict when the next major quake will occur. Records show that earthquakes were common before 1906. Since then, the area has been relatively quiet. Patterns in the data, however, suggest that the probability of a major earthquake striking the Bay Area before 2032 is at least 62 percent.New buildings in San Francisco are quite safe in case of future quakes. Still, more than 84 percent of the city\'s buildings are old and weak. Analyses suggest that another massive earthquake would cause extensive damage.People who live there today tend to feel safe because San Francisco has remained pretty quiet for a while. According to the new research, however, it\'s not a matter that whether "the Big One" will hit here. It\'s just a matter of when.The 1906 earthquake in San Francisco is the most severe one in American history.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:C

答案解析:本题难度较大,需要通读全文。答案依据主要在第一段第二句:In 1906,for example, a major quake destroyed about 28,000 buildings and killed hundreds, perhaps thousands of people.谈到1906年,一次大地震摧毁了28,000座建筑物并夺走了成千上万人的生命。但通读全文并没提到这次地震是美国历史上最强烈的一次,所以本题是未提及的,答案是C。

10、Meet Your Memory1. Memory is something that cannot be seen, touched or weighed. It is thought to be abstract. It is a set of skills rather than an object. Neither is there a single standard for judging a good or poor memory. There are a number of different ways in which a person may have a good memory.2. Memory is generally viewed as consisting of three stages: (1) acquisition refers to learning the material; (2) storage refers to keeping the material in the brain until it is needed; (3) retrieval (提取) refers to getting the material back out when it is needed:3. Memory consists of at least two different processes: short - term memory and long - term memory. Short - term memory has a limited capacity and a rapid forgetting rate. Its capacity can be increased by chunking (组成大块), or grouping separate bits of information into larger chunks. Long - term memory has an almost unlimited capacity.4. One measure of memory is recall, which requires you to produce information by searching the memory for it. In aided recall, you are given cues (提示) to help you produce the information. In free - recall learning you recall the material in any order. In serial learning you recall it in the order it was presented and in paired - associate learning you learn pairs of words so that when the first word is given you can recall the second word. A second measure of memory is recognition, in which you do not have to produce the information from memory, but must be able to identify it when it is presented to you. In a third measure of memory, relearning, the difference between how long it took to learn the material the first time and how long it takes to learn it again indicates how much you remember. Relearning is generally a more sensitive measure of memory than is recognition because relearning shows retention (保持) while recognition does not. Recognition is generally a more sensitive measure than recall.Paragraph 3 ______【单选题】

A.Why do we forget things?

B.How do we measure memory?

C.What are the stages memory consists of?

D.What is the difference between short - term memory and long - term memory?

E.What is memory?

F.Who may have a poor memory?

正确答案:D

答案解析:本题难度不大,主旨句比较明显,是文章第三段的第一句,谈到记忆力包括两种不同的过程,短期记忆和长期记忆,回来看选项,D项What\'s the difference between short - term memory and long - term memory?是对本段主旨句的近义替换,是答案。

声明:本文内容由互联网用户自发贡献自行上传,本网站不拥有所有权,未作人工编辑处理,也不承担相关法律责任。如果您发现有涉嫌版权的内容,欢迎发送邮件至:service@bkw.cn 进行举报,并提供相关证据,工作人员会在5个工作日内联系你,一经查实,本站将立刻删除涉嫌侵权内容。
职称英语考试百宝箱离考试时间347天
学习资料免费领取
免费领取全套备考资料
测一测是否符合报考条件
免费测试,不要错过机会
提交
互动交流

微信扫码关注公众号

获取更多考试热门资料

温馨提示

信息提交成功,稍后帮考专业顾问免费为您解答,请保持电话畅通!

我知道了~!
温馨提示

信息提交成功,稍后帮考专业顾问给您发送资料,请保持电话畅通!

我知道了~!

提示

信息提交成功,稍后班主任联系您发送资料,请保持电话畅通!