职称英语考试
报考指南考试报名准考证打印成绩查询考试题库

重置密码成功

请谨慎保管和记忆你的密码,以免泄露和丢失

注册成功

请谨慎保管和记忆你的密码,以免泄露和丢失

当前位置: 首页职称英语考试理工类每日一练正文
当前位置: 首页职称英语考试备考资料正文
2025年职称英语考试《理工类》每日一练1017
帮考网校2025-10-17 16:33
0 浏览 · 0 收藏

2025年职称英语考试《理工类》考试共65题,分为单选题和多选题和判断题和计算题和简答题和不定项。小编每天为您准备了5道每日一练题目(附答案解析),一步一步陪你备考,每一次练习的成功,都会淋漓尽致的反映在分数上。一起加油前行。


1、Radiocarbon DatingNowadays scientists can answer many questions about the past through a technique called radiocarbon (放射性碳), orcarbon - 14 dating. One key to understanding how and why something happened is to discover when it happened.Radiocarbon dating was developed in the late 1940s by physicist Willard F. Libby at the University of Chicago. An atom of ordinary carbon, called carbon -12, has six protons (质子) and six neutrons (中子) in its nucleus (原子核). Carbon - 14, orC - 14, is a radioactive, unstable form of carbon that has two extra neutrons. It returns to a more stable form of carbon through a process called decay (衰减). This process involves the loss of the extra neutrons and energy from the nucleus.In Libby\'s radiocarbon dating technique, the weak radioactive emissions(放射)from this decay process are counted by instruments such as a radiation detectorand counter. The decay rate is used to determine the proportion of C -14 atoms in the sample being dated.Carbon - 14 is produced in the Earth\'s atmosphere when nitrogen(氮) - 14, orN - 14, interacts with cosmic rays (宇宙射线). Scientists believe since the Earth was formed, the amount of nitrogen in the atmosphere has remained constant. Consequently, C -14 formation is thought to occur at a constant rate. Now the ratio of C -14 to other carbon atoms in the atmosphere is known. Most scientists agree that this ratio is useful fordating items back to at least 50,000 years.All life on Earth is made of organic molecules (分子) that contain carbon atoms coming from the atmosphere. So all living things have about the same ratio of C -14 atoms to other carbon atoms in their tissues (组织). Once an organism (有机体) dies it stops taking in carbon in any form, and the C -14 already present begins to decay. Over time the amount of C - 14 in the material decreases and the ratio of C - 14 to other carbon atoms goes down. In terms of radiocarbon dating, the fewer C -14 atoms in a sample, the older that sample is.When an organism dies, the C -14 in it begins to decay.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:A

答案解析:本题有一定难度,但答案依据比较明显。带着题干信息词回文章定位,文章最后一段第三句:Once an organism dies it stops taking in carbon in any form,and the C - 14 already present begins to decay谈到一旦有机体死亡,就停止吸收任何形式的碳,现有的碳14也会逐渐衰变,题干是其近义解释,所以正确,答案是A。

2、We\'ve seen a marked shift in our approach to the social issues.【单选题】

A.clear

B.regular

C.quick

D.great

正确答案:A

答案解析:我们已经看到在对待社会问题上我们态度的显著变化。本题难度很大,考生要重点研究。本题考查引申意义。marked的引申意义指“显著的”,和clear的引申意思“显著的”是同义词,D项great“极大的”干扰较大,有考生选择D,但最佳答案是A。

3、The Threat to KiribatiThe people of Kiribati are afraid that one day in the not-too-distant future, their country will disappear from the face of the earth-literally. Several times this year, the Pacific island nation has been flooded by a sudden high tide. These tides, which swept across the island and destroyed houses, came when there was neither wind norrain. "This never happened before," say the older citizens of Kiribati.What is causing these mysterious high tides? The answer may well be global warming. When fuels like oil and coal are being burned, pollutants (污染物) are released. These pollutants trap heat in the earth\'s atmosphere. Warmer temperatures cause water to expand and also create more water by melting glaciers (冰川) and polar (极地的) ice caps.If the trend continues, scientists say, many countries will suffer, Bangladesh, forexample, might lose one-fifth of its land. The coral (珊瑚) island nations of the Pacific, like Kiribati and the Marshall Islands, however, would face an even worse fate-they would be swallowed by the sea. The loss of these coral islands would be everyone\'s loss. Coral formations are home to more species than any other place on earth.The people of these nations feel frustrated. The sea, on which their economies have always been based, is suddenly threatening their existence. They don\'t have the money forexpensive technological solutions like seawalls. and they have no control over the pollutants, which are being released mainly by activities in large industrialized countries. All they can do is to hope that industrialized countries will take steps to reduce pollution.Scientists are not sure how serious the effects of global warming will be.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:B

答案解析:题干大意:科学家不确定全球变暖将产生多么严重的后果。文章第三段提到:If the trend continues, scientists say, many countries will suffer...would face an even worse fate. 如果按照这个趋势继续发展,很多国家将会遭受或者面临更严重的危机。也就是说科学家们还是看到了全球变暖的严峻性。故答案选B。

4、The Threat to KiribatiThe people of Kiribati are afraid that one day in the not-too-distant future, their country will disappear from the face of the earth-literally. Several times this year, the Pacific island nation has been flooded by a sudden high tide. These tides, which swept across the island and destroyed houses, came when there was neither wind norrain. "This never happened before," say the older citizens of Kiribati.What is causing these mysterious high tides? The answer may well be global warming. When fuels like oil and coal are being burned, pollutants (污染物) are released. These pollutants trap heat in the earth\'s atmosphere. Warmer temperatures cause water to expand and also create more water by melting glaciers (冰川) and polar (极地的) ice caps.If the trend continues, scientists say, many countries will suffer, Bangladesh, forexample, might lose one-fifth of its land. The coral (珊瑚) island nations of the Pacific, like Kiribati and the Marshall Islands, however, would face an even worse fate-they would be swallowed by the sea. The loss of these coral islands would be everyone\'s loss. Coral formations are home to more species than any other place on earth.The people of these nations feel frustrated. The sea, on which their economies have always been based, is suddenly threatening their existence. They don\'t have the money forexpensive technological solutions like seawalls. and they have no control over the pollutants, which are being released mainly by activities in large industrialized countries. All they can do is to hope that industrialized countries will take steps to reduce pollution.High tides used to attack Kiribati when there was strong wind orheavy rain.【单选题】

A.Right

B.Wrong

C.Not mentioned

正确答案:A

答案解析:题干大意:当风强雨大的时候,高潮经常袭击基里巴斯。文章第一段最后两句提到:These tides,which swept across the island and destroyed houses, came when there was neither wind norrain. "This never happened before," say the older citizens of Kiribati. 当无风无雨的时候这些高潮来横扫岛屿和破坏房屋,一位老人说:“这在以前从来都没有发生过”。意思就是说现在无风无雨也会出现高潮,而在过去只有大风大雨的时候才会出现高潮。故答案选A。

5、BudgetA budget is a spending plan. It can help you spend money wisely. It can do this by cutting out wasteful spending. Of course, preparing a budget takes planning, and following a budget takes will power. Your budget should meet your family\'s needs and income. The first step in creating a budget is to setyour goals. What does your family need and wants. You must know this to work out the details of the budget. Keep goals realistic, in terms of income available. Then decide which goals are the most important. The next step is estimating family income. Before you can plan wisely, you need to know how much money you have to spend! Write down all the money you expect to receive (wages, savings, interest, etc.) during the planned budget period. After you have calculated how much money will be available, it is time to estimate expenses. List all of your family expenses. If you are not satisfied with what you got foryour money, look carefully at your spending. Studying your records will show where overspending has occurred. It will also point out poorbuying habits. It is also a good idea to setaside a small amount of money foremergencies. Every family has small emergencies: a blown tire, a broken device, orthe need forminormedical care. The writer suggests that it is a good idea to setaside some money because____. 【单选题】

A.you probably will not be able to follow your budget

B.people usually spend more than they plan to do

C.things can happen unexpectedly

D.others may want to borrow some money from you

正确答案:C

答案解析:从原文最后的“It is also a good idea to setaside a small amount of money foremergencies. Every family has small emergencies”可以知道,每个家庭都会有一些意外情况发生,所以有必要准备一小笔资金作为备用金。

声明:本文内容由互联网用户自发贡献自行上传,本网站不拥有所有权,未作人工编辑处理,也不承担相关法律责任。如果您发现有涉嫌版权的内容,欢迎发送邮件至:service@bkw.cn 进行举报,并提供相关证据,工作人员会在5个工作日内联系你,一经查实,本站将立刻删除涉嫌侵权内容。
职称英语考试百宝箱离考试时间天
学习资料免费领取
免费领取全套备考资料
测一测是否符合报考条件
免费测试,不要错过机会
提交
互动交流

微信扫码关注公众号

获取更多考试热门资料

温馨提示

信息提交成功,稍后帮考专业顾问免费为您解答,请保持电话畅通!

我知道了~!
温馨提示

信息提交成功,稍后帮考专业顾问给您发送资料,请保持电话畅通!

我知道了~!

提示

信息提交成功,稍后班主任联系您发送资料,请保持电话畅通!