- 阅读理解A
题干:Priortothe20thcentury,manylanguageswithsmallnumbersofspeakerssurvivedforcenturies.Theincreasinglyinterconnectedmodernworldmakesitmuchmoredifficultforsmalllanguagecommunitiestoliveinrelativeisolation,akeyfactorinlanguagemaintenanceandpreservation.Itremainstobeseenwhethertheworldcanmaintainitslinguisticandculturaldiversityinthecenturiesahead.Manypowerfulforcesappeartoworkagainstit:populationgrowth,whichpushesmigrantpopulationsintotheworld’slastisolatedlocations;masstourism;globaltelecommunicationsandmassmedia;andthespreadofgiganticglobalcorporations.Alloftheseforcesappeartosignifyafutureinwhichthelanguageofadvertising,popularculture,andconsumerproductsbecomesimilar.AlreadyEnglishandafewothermajortongueshaveemergedasgloballanguagesofcommerceandcommunication.Formanyoftheworld’speoples,learningoneoftheselanguagesisviewedasthekeytoeducation,economicopportunity,andabetterwayoflife.Onlyabout3,000languagesnowinuseareexpectedtosurvivethecomingcentury.Aremostoftherestdoomedinthecenturyafterthat?Whethermostoftheselanguagessurvivewillprobablydependonhowstronglyculturalgroupswishtokeeptheiridentityalivethroughanativelanguage.Todosowillrequireanemphasisonbilingualism(masteryoftwolanguages).Bilingualspeakerscouldusetheirownlanguageinsmallerspheres-athome,amongfriends,incommunitysettings-andagloballanguageatwork,indealingswithgovernment,andincommercialspheres.Inthisway,manysmalllanguagescouldsustaintheirculturalandlinguisticintegrityalongsidegloballanguages,ratherthanyieldtothehomogenizing(同化的)forcesofglobalization.Ironically,thetrendoftechnologicalinnovationthathasthreatenedminoritylanguagescouldalsohelpsavethem.Forexample,someexpertspredictthatcomputersoftwaretranslationtoolswillonedaypermitminoritylanguagespeakerstobrowsetheInternetusingtheirnativetongues.Linguistsarecurrentlyusingcomputer-aidedlearningtoolstoteachavarietyofthreatenedlanguages.Formanyendangeredlanguages,thelinebetweenrevivalanddeathisextremelythin.Languageisremarkablyresilient(有活力的),however.Itisnotjustatoolforcommunicating,butalsoapowerfulwayofseparatingdifferentgroups,orofdemonstratinggroupidentity.Manyindigenous(原生的,土著的)communitieshaveshownthatitispossibletoliveinthemodernworldwhilereclaimingtheiruniqueidentitiesthroughlanguage.
题目:Computer technology is helpful for preserving minority languages in that it_____. - A 、makes learning a global language unnecessary
- B 、facilitates the learning and using of those languages
- C 、raises public awareness of saving those languages
- D 、makes it easier for linguists to study those languages

扫码下载亿题库
精准题库快速提分
参考答案【正确答案:B】
细节题。 题干中的 Computer technology is helpful for preserving minority languages 对应于第五段第一句。第五段后面用两个例子来说明技术创新趋势有利于小语种存续的两点原因。B选项中的leaning和using分别对应于文中的第二个例子和第一个例子。因此B选项为正确答案。
您可能感兴趣的试题- 1 【单选题】In India more than one hundred languages are spoken,( )which only fourteen are recognized asofficial.
- A 、of
- B 、in
- C 、with
- D 、within
- 2 【单选题】The rapid development of communications technology is transforming the( )in which peoplecommunicate across time and space.
- A 、mood
- B 、mission
- C 、manner
- D 、vision
- 3 【单选题】Computer technology will( )a revolution in business administration.
- A 、bring around
- B 、bring about
- C 、bring out
- D 、bring up
- 4 【单选题】No longer are contributions to computer technology confined to any one country;()is this truerthan in Europe.
- A 、nowhere
- B 、hardly
- C 、little
- D 、seldom
- 5 【阅读理解A】 What may happen to computer criminals once they are caught?()
- A 、With a bad reputation they can hardly find another job
- B 、They will be denied access to confidential records
- C 、They may walk away and easily find another job
- D 、They must leave the country or go to jail
- 6 【阅读理解A】 Cortina holds that early exposure to computer science makes it easier to().
- A 、complete future job training
- B 、remodel the way of thinking
- C 、formulate logical hypotheses
- D 、perfect artwork production
- 7 【阅读理解A】Minority languages can be best preserved in_____.
- A 、an increasingly interconnected world
- B 、maintaining small numbers of speakers
- C 、relatively isolated language communities
- D 、following the tradition of the 20th century
- 8 【阅读理解A】In the author's view, many endangered languages are_____.
- A 、remarkably well-kept in this modern world
- B 、exceptionally powerful tools of communication
- C 、quite possible to be revived instead of dying out
- D 、a unique way of bringing different groups together
- 9 【阅读理解A】Speaking of the online technology available for marketing, the author implies that_____.
- A 、the technology is popular with many Web users
- B 、businesses have faith in the reliability of online transactions
- C 、there is a radical change in strategy
- D 、it is accessible limitedly to established partners
热门试题换一换
- Recently a number of cases have been reported of young children( )a violent act previouslyseen on television.
- 参加某国际学术研讨会的60名学者中,亚裔学者31人,博士33人,非亚裔学者中无博士学位的4人。 根据上述陈述,参加此次国际研讨会的亚裔博士有几人()。
- 如果一个学校的大多数学生都具备足够的文学欣赏水平和道德自律意识,那么,像《红粉梦》和《演艺十八钗》这样的出版物就不可能成为在该校学生中销售最多的书。去年在H学院的学生中,《演艺十八钗》的销售量仅次于《红粉梦》。 如果上述断定为真,则以下哪项一定为真() Ⅰ.去年H学院的大多数学生都购买了《红粉梦》和《演艺十八钗》; Ⅱ.H学院的大多数学生既不具备足够的文学欣赏水平,也不具备足够的道德自律意识; Ⅲ.H学院至少有些学生不具备足够的文学欣赏水平,或者不具备足够的道德自律意识。
- 近来最常被演奏的15部歌剧中不包括19世纪德国作曲家瓦格纳的作品。尽管音乐出品人乐于制作观众想要的作品,而瓦格纳的作品却不在被频繁演出之列,但这并不能说明瓦格纳的作品不受欢迎,而是因为瓦格纳的歌剧的演出费用极其昂贵。 下列哪一个如果正确,最支持上面的结论()。
- 在19世纪,法国艺术学会是法国绘画和雕塑的主要赞助部门,当时个人赞助者已急剧减少。由于该艺术学会并不鼓励艺术创新,19世纪的法国雕塑缺乏新意;然而,同一时期的法国绘画却表现出很大程度的创新。 以下哪项如果为真,最有助于解释十九世纪法国绘画和雕塑之间创新的差异()。
- 多项式f(x)除以x+1所得余式为2。() (1)多项式f(x)除以所得的余式是x+5 (2)多项式f(x)除以所得的余式是x+3
- 方程f(x)=1有且仅有一个实根。() (1)f(x)=|x-1| (2)f(x)=|x-1|+1
- (13)
- 最近对一家保险公司的保险商的一项研究表明,处于令人舒适的工作环境中的雇员比处于不大舒适的工作环境中的同事的效率要高25%。评价工作业绩的客观标准包括工作量与案例的复杂程度。这表明,改善工人的工作环境能够提高他们的效率。 以下哪一项,如果正确,最能削弱以上结论()。
- 没有整数不是有理数,分数不是整数,所以分数不是有理数。 以下哪项推理与上述推理在结构上最为相似()。
- What puzzled the mother when her daughter asked her to see something one morning?
亿题库—让考试变得更简单
已有600万用户下载
DYd6o
